11 Ekim 2022 Salı

Çin Seddi Nedir? Neden Yapıldı, Kaç Km?


çin seddi - çin seddi nedir

Çin Seddi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi vardır. Yapısı ve muhteşem işçiliği ile dikkatleri her zaman üzerine çekmiş olan yapıt, inanılmaz uzunluktaki savunma duvarıdır.

Çin Seddi, çinin kuzeybatısında bulunan dünyanın en büyük savunma duvarları olarak tarihte yerine almıştır.

Çin Seddi Nedir?

Çin Seddi, Çin’in kuzeybatısında bulunan dünyanın en büyük savunma duvarları olarak tarihte yerine almıştır.

Büyüklüğü açısından dünyaca bilinen bir adı vardır. Çok sayıda rekorlara imza atan bu savunma duvarı, Çin’in kuzeybatısından başlamaktadır.

Tarihe önem veren kişiler Çin Seddi’nin tarihçesi hakkında araştırma yaparlar. Yapılanmanın adının ve uzunluğunun dikkat çektiği kadar, çok eski bir yapılanma olması ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Bu mükemmel tarihî yapı, 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın 7 Harikasından biri olarak seçilmiş ve UNESCO tarafından dünya mirasları listesine kabul edilmiştir.

çin seddi nedir - çin seddi hakkında bilgi

Birçok kişi Çin Seddi nerede diye sorar. Bu sorunun cevabı; Çin Seddi, Çin’in kuzeybatısından başlayarak Fo Hay denizine kadar uzanır. Bu denizin içerisinde de kalıntıları bulunmaktadır. Buradan Gobi Çölü’nün güneyine uzanan yapı, batıya yönelerek devam etmektedir.

 

En çok merak edilen sorulardan biri olan Çin Seddi’nin yapım tarihi, milattan önce 7. YY’a dayanmaktadır.

VHU krallığının onayı ile başlayan Çin Seddi, ilk zamanlar kısa bir set olarak örülmüştür. Daha sonra Moğollar, Tunguzlar ve Hunların saldırıları başlayınca uygarlık bu durumdan rahatsız olmaya başlamıştır.

Dönemin imparatoru olan Qin Shin Huang, küçük set halinde yapılan alanı boydan boya kapatmak ve uygarlığını koruma kararı almıştır.

Çin Seddi’nin Özellikleri Nelerdir?

Çin Seddi’nin günümüzdeki hali tek bir imparatorluk ile tek seferde yapılmamıştır. Her gelen imparatorluk üzerine eklemeler yaparak Çin Seddi’ne devam etmiştir. Zamanla eklenen duvarlar ile sürekli yükselen ve uzayan Çin Seddi, bugünkü haline gelmiştir.

İnsan eli ile bugüne kadar yapılmış olan en uzun savunma hattı Çin Seddi’dir. Çin Seddi kaç km gibi soruların cevabı ise Çin Seddi uzunluğu 21.196.180 metre ve bugüne kadar gelebilmiş olan uzunluğu toplamda 2500 km’dir.

Çin Seddi’nin toplam uzunluğu, Çin Devlet Kültürel Miraslar İdaresi ile Devlet Ölçme ve Haritalama Dairesi’nin 18 Nisan 2009 tarihli açıklamasına göre seddin yıkılmış olan kısımları da dahil olmak üzere 8.851,8 kilometredir. Çin Seddi’nin duvar uzunluğu ise 6000 km civarındadır.

çin seddi uzunluğu- çin seddi uzunluğu ne kadar

Çin Seddi’nin yüksekliği ile kalınlığı, alanlara göre değişmektedir. Duvarların yüksekliği ortalama olarak 4 ile 6 metre, duvarların genişliği ise ortalama olarak 6 metre civarındadır. Bazı kısımlarında atlar ile arabaların yan yana olabileceği kadar genişlikler vardır.

Çin Seddi’nin duvarları boyunca okçu delikleri ile siperlik vardır. Genel olarak da her 200 metrede bir gözetleme kuleleri yer almaktadır. Bununla beraber her 9 kilometrede bir de fener kuleleri bulunmaktadır. Duvarın üzerilerinde ise saray ile tapınakları bulunmaktadır.

Çin Sedi’nin en yüksek noktası ise Pekin yakınlarındaki “Heita Dağı” üzerindedir. Deniz seviyesinden yaklaşık 1.525 metre yüksektedir.

Çin Seddi’nin yapımında kesin bir rakam vermek zor olsa da araştırmalara göre günlük 8.000 kişi çalışmıştır.

Çin Seddi’nin inşası 9 yıl gibi uzun bir sürede tamamlanmıştır. Ayrıca bu inşaatta toplamda bir milyon kişinin görev aldığı da söylenmektedir.

çin seddi tarihi

Çin Seddi’nin, Ay’dan görülebilen insan yapımı tek yapı olduğu bilinir. Ancak bunun gerçeği yansıtmadığı ve yanlış olduğunu bildirmek isteriz.

Çin seddi uzaydan görünümü gibi birçok söylentiler yer almaktadır. Duvar genişliği 6 metre olan insan eli ile yapılmış bu yapının uzaydan görünümü maalesef gerçeği yansıtmamaktadır.

  • Her 9 km’de bir iletişim kurmak için fener kuleleri bulunmaktadır.
  • Taban kalınlığı 7 metre civarındadır.
  • Tarihte en uzun sürede ve yapılan ve en çok insan çalıştırılan yapıdır.
  • Duvarlar üzerinde saray ve tapınaklara rastlanılmaktadır.
  •  Duvarın resmi bitiş tarihi 1644 yılıdır.
  • Yapımı 2 bin yıldan uzun sürmüştür.
  • En geniş yeri 9.144 metre, en yüksek yeri 3.7 metredir.
  • Dünya’nın en uzun mezarlığı olarak da bilinir.

Çin Seddi Neden Yapıldı?

Çin Seddi’nin inşa edilmesindeki en büyük neden siyasî ve askerî karışıklıkların olmasıdır. Bu yapıdan öncede yüksek kuleler bulunmaktaydı.

Peki, Çin Seddi neden ve ne amaçla yapıldı?

Yirmiden fazla ayrı Çin hanedanın sınırlarını korumak amacıyla oluşturdukları yapıdır. Çok zorlu bir süreçten geçerek yapılan yapının askerî karışıklıklardan korunma amacı ile yapılmıştır. Öncelikle ufak bir set şeklinde yapılan bu yapı, saldırıların artması ile daha da yüksek ve uzun bir hal almaya başlamıştır.

Ancak Çin Seddi sayesinde askeri amaç ile gözlemlerin yapılabilmesi daha kolay bir hale gelmiştir.

çin seddi sonu

Çin Seddi’nin yapılma amacı;

Ülkenin sınırlarını başta Hiung-nu olmak üzere kuzeyden Çin’e karşı “Moğol” ve “Türk” boylarının saldırısına karşı savunmak,

Ülkeden kaçışları önlemek ve ülkenin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek,

Uzun süren savaşlar sonunda yenik düşen beyliklerin; esir düşen ve önde gelen yöneticilerini, sürgün ve ağır işe sürerek cezalandırmak olarak bilinir.

     

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder